Vraag en antwoord - Wateroverlast, vocht en ventileren

terug naar overzicht

Ik heb last van vocht in mijn woning. Wat kan ik het beste doen?

Iedereen produceert dagelijks een enorme hoeveelheid vocht. Een gezin van vier personen zorgt per dag voor zo'n 10 liter vocht in huis. Dat vocht wordt bijvoorbeeld geproduceerd tijdens het koken, douchen en drogen van de was. Daarom is het noodzakelijk om te ventileren. Zo kan vochtige lucht de woning uit en droge lucht de woning in. Op onze pagina Folders vindt u de folder 'Gezond wonen van de GGD'. Daarin leest u een aantal handige tips.

Hoe kan ik het beste ventileren?

Veel mensen denken dat elke dag even luchten voldoende is om vocht en schadelijke stoffen uit huis te krijgen. Met luchten bedoelen we dat u de ramen wijd open zet. Luchten is prima, maar het is maar een tijdelijke oplossing. Het effect is al na een half uur weg. Om de lucht in huis gezond te houden, is het belangrijk om 24 uur per dag te ventileren. Op onze pagina Folders vindt u de folder 'Gezond wonen van de GGD'. Daarin leest u een aantal handige tips.

Hoe kan ik energie besparen?

Energie besparen zit vaak al in kleine dingen, zoals korter douchen of het licht uitdoen als u de kamer verlaat. Ga naar de pagina Folders en lees de folder 'Zuinig met energie'. Daarin staan diverse energiebesparingstips.

Moet ik ook bij vochtig weer ventileren?

Ventileer ook bij vochtig weer. Vochtige buitenlucht is over het algemeen schoner en droger dan de lucht in huis. Ook als er veel verkeer is rondom de woning: gewoon ventileren. Ventileren is overigens geen vervanging voor luchten. Blijf dit een kwartier per dag doen

Hoe kan ik de lucht in huis zo droog mogelijk houden?

Houd de woning droog, dus gebruik een trekker na het douchen of het dweilen van de vloer. Kook verder met de deksels op de pannen en laat de afzuigkap na het koken nog een kwartiertje langer aanstaan om vocht op te zuigen, of zet een raampje open. Droog met mooi weer de was buiten.
Als u een vochtmeter in huis hebt: een luchtvochtigheid tussen de 40 en 60 is perfect

Waar vind ik meer informatie over vocht en ventileren?

Op de website van Milieu Centraal staat veel informatie en advies over ventileren. Met vragen over vochtproblemen in uw woning kunt u ook terecht bij HEEMwonen. Stuur een e-mail naar info@heemwonen.nl of bel ons op telefoonnummer (045) 645 44 44.

Hoe kan ik wateroverlast in de kelder voorkomen?

Vochtige of ondergelopen kelders vormen een steeds vaker voorkomend probleem. Veel kelders zijn in de jaren 50 gebouwd voor opslag van kolen of aardappelen en worden nu heel anders gebruikt.

Wat kunt u zelf doen?
Laat u niet verrassen door extreme weersomstandigheden. Neem tijdig voorzorgsmaatregelen:

- Bewaar geen waardevolle spullen, zoals elektrische apparaten, in de kelder
- Zet geen spullen op de grond. Gebruik bijvoorbeeld vlonders.
- Veeg het achterpad bij uw woning regelmatig schoon. Dit verkleint de kans dat putten verstopt raken.

Service van HEEMwonen
Heeft u een serviceabonnement afgesloten en is uw kelder vol gelopen als gevolg van zware regenval of een hoge grondwaterstand? Dan zorgt HEEMwonen ervoor dat deze wordt leeggepompt. Let op! Dit geldt niet bij waterschade als gevolg van een breuk in de riolering.

Goed verzekerd?
HEEMwonen accepteert geen aansprakelijkheid voor schade vanwege vochtige of ondergelopen kelders, tenzij sprake is van een technisch mankement. Informeer bij uw inboedelverzekering hoe u bent verzekerd voor wateroverlast. Zo voorkomt u onaangename verrassingen.

Wie betaalt de kosten bij waterschade?

Waterschade kan ontstaan door lekkage of doordat een leiding in de woning springt. Wij repareren zo snel mogelijk het gebrek waardoor de lekkage wordt verholpen. Vaak is er sprake van zogenaamde gevolgschade, zoals plekken in plafonds of wanden. Een uitgebreide inboedelverzekering dekt deze schade. Zorg daarom dat u goed verzekerd bent.
In de winter kunnen leidingen kapot vriezen. De schade die hierdoor ontstaat wordt vaak niet gedekt door uw inboedelverzekering. Voorkom daarom bevriezing.