Vraag en antwoord
1. Ben ik sneller aan de beurt als ik vaker op een woning reageer?
Hoe vaak u reageert, maakt niet uit. Het is belangrijk dat u op woningen reageert die voldoen aan uw wensen en waar u echt graag zou willen wonen.
2. Hoelang duurt het voordat ik aan de beurt ben?
Gemiddeld duurt het ongeveer 1 jaar voordat iemand aan de beurt is. Hoe lang u precies moet wachten voordat u aan de beurt bent, is vooraf niet te zeggen. Dat is afhankelijk van het woningtype waarvoor u kiest, het aantal huuropzeggingen en het aantal mensen dat op een woning reageert. De ene woning is meer gewild dan de andere. In de meeste gevallen bieden wij woningen aan via het aanbodmodel inschrijfduur en komt degene die het langst staat ingeschreven in aanmerking voor de woning. Sommige woningen bieden wij aan via het lotingmodel of het aanbodmodel eerste reageerder. Dan is de inschrijfduur niet van belang. Iemand die pas staat ingeschreven maakt dan evenveel kans op de woning als iemand die al 10 jaar staat ingeschreven.
3. Wat moet ik doen om aan de beurt te komen?
Heeft u interesse in een woning? Wacht dan niet af maar reageer via Thuis in Limburg op een advertentie die u aanspreekt. U beslist als woningzoekende dus zelf op welke woning(en) u reageert. Zo krijgt u geen onverwachte aanbieding. Woont u in Kerkrade of Landgraaf en heeft u vanwege echtscheiding, gedwongen woningverkoop of brand een acuut huisvestingsprobleem? Neem dan contact met ons op via (045) 645 44 44. Mogelijk kunt u voor maximaal een half jaar terecht in een compleet ingerichte short-staywoning van HEEMwonen.
4. Hoe vaak moet ik op Thuis in Limburg kijken?
Net zoals de andere woningcorporaties die deelnemen aan Thuis in Limburg publiceren wij elke dag om 19.00 uur vrijkomende woningen. Sommige woningen bieden wij aan via het model eerste reageerder. Bij dit model geldt: Wie het eerst komt, het eerst maalt. Bij het model inschrijfduur en het lotingmodel heeft u meestal een week de tijd om te reageren. Als u actief op zoek bent naar een woning, adviseren wij u om een zoekprofiel aan te maken. Als u een zoekprofiel heeft aangemaakt, kunt u aangeven dat u tipberichten wilt ontvangen. U krijgt dan een email als een geadverteerde woning aan uw zoekprofiel voldoet. Op deze manier hoeft u Thuis in Limburg niet telkens in de gaten te houden.
5. Maak ik als jongeren kans op een woning?
Jongeren maken evenveel kans op een woning als andere woningzoekenden. Inschrijven kan vanaf 18 jaar. Vanaf dat moment kun je reageren op geadverteerde woningen. Houd er wel rekening mee dat jongeren tot 23 jaar alleen in aanmerking komen voor huurtoeslag als de huur maximaal € 424,44 bedraagt (prijspeil 2019). Voor jongeren met een kind geldt hierop een uitzondering.
6. Wanneer moet ik mij inschrijven bij Thuis in Limburg?
Ook als u niet direct op zoek bent naar een andere woning, is het verstandig u nu al in te schrijven via de website http://www.thuisinlimburg.nl/. Verschillende woningen wijzen we namelijk toe op basis van inschrijfduur. Inschrijven is gratis en verplicht u tot niets. Eenmaal per jaar krijgt elke woningzoekende bericht van Thuis in Limburg, met het verzoek zijn inschrijving te verlengen. Als u hierop niet reageert, vervalt uw inschrijving!
7. Hoe moet ik mij inschrijven als ik geen computer heb?
Heeft u geen computer? De praktijk leert dat veel mensen terecht kunnen bij familie, buren of vrienden. Tijdens kantooruren kunt u ook gebruik maken van een computer bij ons op kantoor aan de Markt 52 in Kerkrade. Zo nodig helpen wij u wegwijs maken in Thuis in Limburg. Het is noodzakelijk om een emailadres te hebben. Dit hoeft niet uw eigen emailadres te zijn, maar mag ook het emailadres zijn van bijvoorbeeld een familielid waarmee u regelmatig contact heeft. Maak hierover goede afspraken met de betreffende persoon. Hoe houden jullie elkaar op de hoogte?
8. Kom ik als alleenstaande in aanmerking voor een eengezinswoning?
Alleenstaanden, tweepersoonshuishoudens en gezinnen maken evenveel kans op een eengezinswoning. Bij de advertentie staat vaak wel een inkomenseis vermeld (om te zorgen voor een juiste relatie huur - inkomen) en soms een leeftijdseis. Voor grote eengezinswoningen geldt soms een minimaal aantal personen.
9. Gaan inwoners uit de eigen gemeente voor bij de woningtoewijzing?
Nee, er gelden geen voorrangsregels voor inwoners uit de eigen gemeente. Elke woningzoekende maakt evenveel kans op een woning. In sommige gevallen krijgen senioren, woningzoekenden met een medische indicatie of herstructureringskandidaten (= sloop) voorrang. Ook zijn wij als HEEMwonen verplicht om verschillende doelgroepen (zoals asielzoekers, vluchtelingen, Housing Parkstad) met voorrang te helpen. Over de aantallen zijn afspraken gemaakt met beide gemeenten en Parkstad.
10. Heeft het zin om naar een groepsbezichtiging te gaan als ik als nummer 5 ben geëindigd?
Voor sommige woningen nodigen wij meerdere woningzoekenden uit om de woning tegelijk te komen bekijken. Het heeft wel degelijk zin om naar een groepsbezichtiging te gaan, ook al staat u niet nummer 1. In de praktijk blijken namelijk veel woningzoekenden niet naar de bezichtiging te komen of alsnog geen interesse te hebben. Of ze voldoen niet aan de voorwaarden, bijvoorbeeld qua inkomen. U maakt dus zeker kans als u kandidaat nummer 5 bent.