Aan tafel met... drie bewoners van Energiek Lichtenberg
18 juni 2020
In de landgraafse buurt Lichtenberg heeft Aannemersbedrijf Jongen namens HEEMwonen 100 woningen opgeknapt. Ze zijn aan de binnen- én buitenkant flink aangepakt met spouwmuurisolatie, nieuwe kozijnen, driedubbel glas, mechanische ventilatie en zonnepanelen. Natuurlijk is een verbouwing niet altijd prettig. Bewoners krijgen te maken met tijdelijke overlast. Maar uiteindelijk levert het een duurzame woning op die klaat is voor de toekomst. De woningen zijn energiezuiniger, waardoor de energierekening lager wordt. Daardoor dalen naar verwachting ook de woonlasten van de bewoners.
In April 2019 startte HEEMwonen met energiezuiniger maken van de buurt. Eerst zijn alle bewoners geïnformeerd. We voerden individuele gesprekken en leverden een modelwoning op. In de modelwoning konden bewoners alvast gaan kijken hoe hun woning er na renovatie uit zou gaan zien. Bewoonster Marie-Antoinette Pieters en haar dochter Iris herinneren zich het eerste contact nog goed. "Dat was bij ons thuis, het was een prettig gesprek. Alles werd ons goed uitgelegd. Ook waarom het nodig was dat ons huis werd opgeknapt. Wij hadden al zonnepanelen, dus we vroegen ons af wat de meerwaarde zou zijn. We waren al snel overtuigd: we kregen een nieuw dak, isolatie en ventilatie. Natuurlijk is zo'n verbouwing spannend, want er komt veel op je af: vreemden in je huis en de nodige overlast."
Bedenkingen over de plannen
Mevrouw Gobbels woont al 50 jaar aan de Lichtenbergstraat. "Oorspronkelijk ben ik een 'Kirchröatsj maedje', maar ik zou hier nooit meer weg willen. Het is een fijne buurt, de winkels liggen op loopafstand en in huis kan ik me goed redden." Wel had ze haar bedenkingen over de plannen. "Mijn woning is 30 jaar geleden al eens opgeknapt. Toen kregen we dubbel glas en isolatie. Ik zag enorm op tegen de werkzaamheden. Het is niet niks voor iemand van mijn leeftijd."
De gevel is als nieuw
Vanaf het voorjaar 2019 ging Aannemersbedrijf Jongen aan de slag. De gevels zijn opgeknapt, gestraald, gevoegd en geïsoleerd. De kozijnen zijn vervangen met driedubbel glas en ventilatieroosters. De woningen zijn voorzien van mechanische ventilatie. Daardoor verbetert de luchtkwaliteit in de woning. Op elk dak liggen nu zonnepanelen. Mevrouw Gobbels geeft toe dat het pittige maanden waren. "De werkzaamheden vonden plaats tijdens de hete zomer. Overal was stof en lawaai, terwijl ik het juist graag netjes en op orde heb. Af en toe 'vluchtte' ik naar de overburen. Maar ik heb het doorstaan en mijn woning is nu erg mooi. De gevel ziet er uit als nieuw."
Veel verbeteringen binnen in de woning
Ook de woning van Marie-Antoinette Pieters is opgeknapt. Zij merkt ook binnen veel verbetering. "Het tocht minder, het is warmer en we horen minder geluid van buiten. De werkzaamheden gingen samen met enig ongemak, maar het was ook gezellig met de werkmannen. Je moet rekening houden met elkaar en dat is gelukt. We hebben er samen het beste van gemaakt. Het is net als een bevalling: als het kind er eenmaal is, ben je het leed vergeten. Ik ben blij met het eindresultaat."
Denken in oplossingen
Tijdens de werkzaamheden was er een klankbordgroep actief. Marie-Antoinette maakte daar deel van uit. "Namens de bewoners gingen wij geregeld met de aannemer en HEEMwonen in gesprek. Ging iets niet goed, dan pakten zij dat meteen op. Er werd vooral in oplossingen gedacht. Zo stonden de steigers in het begin zó dicht op de woning, dat je amper de deur in kon. Wij vonden dat niet veilig. Nadat de klankbordgroep dit liet weten, zijn de steigers meteen verplaatst. De makkelijke communicatie maakte de opknapbeurt ook tot een succes. In het begin twijfelde ik of genoeg buurtbewoners achter de plannen stonden. Ik ben blij dat bijna iedereen akkoord is gegaan. De huur weliswaar iets omhoog gegaan, maar de energielasten zijn lager. Dus we wonen duurzaam én zijn goedkoper uit. Beter voor het milieu en onze portemonnee."