Bestaande Wijk van Morgen

terug naar overzicht
projectinfo
foto's
documenten
op de kaart
Ik heb interesse
download deze projectpagina als pdf

HEEMwonen heeft in Kerkrade-West in totaal 153 huurwoningen onder de noemer de 'Bestaande Wijk van Morgen' verduurzaamd. Dankzij de grootschalige toepassing van zonnepanelen is sprake van een uniek project in Nederland en zelfs in Europa. Gekozen is voor een integrale inpak. Na de renovatie van de woningen heeft de gemeente de openbare ruimte aangepakt.

Innovatieve en supersnelle renovatiemethode

De woningen dateren uit de 70-er jaren en worden extreem energiezuinig, we spreken ook wel van een passiefhuis-niveau. Het energielabel ging van gemiddeld D naar A++. Dankzij een innovatieve aanpak kregen de huizen in tien werkdagen compleet nieuwe gevels, een nieuw dak met geintegreerde zonnepanelen, een nieuwe HR- combiketel, nieuwe radiatoren, een zonneboiler en een ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Ook is de begane grondvloer geïsoleerd. Dankzij de isolatie daalt het gasverbruik fors, naar 500 - 600 m3 per jaar. Het dakgeïntegreerd zonnesysteem is nieuw in Nederland. De zonnepanelen zetten zonlicht om in elektra of warm water en zijn gekoppeld aan het elektriciteitsnet, zodat de bewoner alleen het nettoverbruik betaalt. De woningen wekken per jaar naar verwachting 2.800 kWh op.

Vooraf liet HEEMwonen vier modelwoningen maken, van elk woningtype één. De ervaringen bij deze modelwoningen zijn gebruikt om de aanpak samen met aannemer BAM verder te optimaliseren. In de aanloopfase lukte het niet altijd om binnen de geplande tien dagen te blijven, maar later liep het ‘als een trein’.

Energierekening met circa 100 euro omlaag

Zowel de elektra- als de gasrekening gaan met circa 50 euro omlaag. Een voordeel van zo'n 100 euro per maand. Daartegenover staat een huurverhoging van 64 euro, waarvan 24 euro voor de zonnepanelen. Maar dat betekent nog altijd een flinke maandelijkse besparing op de energiekosten! De huurverhoging en verwachte besparing verschillen overigens per woningtype. Meedoen aan de renovatie levert  bewoners alleen maar voordelen op: financieel voordeel, meer wooncomfort én een veel mooier huis. De reacties van de bewoners zijn dan ook erg positief. 

Voorbeeldproject duurzame renovatie

Maurice Vincken, de projectleider van de Bestaande wijk van Morgen, vertelt enthousiast over dit landelijke voorbeeldproject. ‘De plannen zijn in goed overleg met de bewoners uitgewerkt. En omdat de renovatie slechts tien werkdagen per woning in beslag neemt, kunnen de bewoners tijdens de werkzaamheden gewoon in hun huis blijven wonen. De nieuwe gevels en het nieuwe dak zijn prefab en worden kant en klaar met vrachtauto’s aangeleverd. De nieuwe gevels worden dezelfde dag geplaatst, zodat de woning ’s nachts dicht is. Aan de buitenkant van de nieuwe gevel zit een dikke laag isolatiemateriaal. Het nieuwe scharnierdak wordt over het bestaande dak heen gelegd, zodat de overlast voor bewoners zo gering mogelijk is'.

HEEMwonen investeert al jaren fors in energiebesparende maatregelen. Dit is niet alleen goed voor het milieu ook voor de beurs van onze bewoners. Bij dit project gaat HEEMwonen een flinke stap verder door op grote schaal zonnepanelen toe te passen, gebruik te maken van een supersnelle renovatiemethode, niet alleen te focussen op verduurzaming maar ook aandacht te hebben voor energiebesparing en het uiterlijk van de woningen én buurt. Kaalheide krijgt door deze renovatie absoluut een positieve impuls.

Film en beeldmateriaal Bestaande wijk van Morgen

We hebben samen met aannemer BAM en de co-makers een film gemaakt over dit innovatieve project. De film geeft een goed beeld van de integrale aanpak.

Ook AgentschapNL heeft een film gemaakt over de Bestaande Wijk van Morgen.

Publicaties Bestaande wijk van Morgen

Het project krijgt nationaal en internationaal veel aandacht. Onder het tabblad 'documenten' staan diverse publicaties over dit project.
 

Overige informatie:

  • klik hier voor de informatie van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland over dit project.
  • klik hier voor technische informatie en cijfers;
  • klik hier voor de visie van de architect, Jules Beckers.

West Wint aan ruimte

De grootschalige, duurzame renovatie in Kaalheide is een deelproject van West Wint aan ruimte en draagt bij aan de doelstelling om Kerkrade-West in 2040 volledig energieneutraal te laten zijn. Meer hierover kunt u lezen in de stadsdeelvisie over Kerkrade-West. Voor een volledig overzicht van de projecten in Kerkrade-West kunt u terecht op www.westwint.nl.

projectgegevens
Bestaande Wijk van Morgen
wijk
Kerkrade-West
locatie
Kerkrade-West, Kaalheide
start uitvoering
juni 2012
status
in uitvoering