HomeEen samenwerking tussen HEEMwonen en MeanderGroep

Een samenwerking tussen HEEMwonen en MeanderGroep

HEEMwonen werkt samen met MeanderGroep om het wonen in de wijk en thuis zo veilig mogelijk te maken. Jenny Gernaat werkt al negentien jaar binnen MeanderGroep. Ze begon als thuishulp en is nu programmamanager WMO/Sociaal Domein. Ze heeft ook een aantal jaar als gespecialiseerd thuisbegeleider en manager van het GTB team gewerkt. Jenny vertelt hoe belangrijk samenwerking is voor goede zorg en ondersteuning in de wijk.

Samenwerken
MeanderGroep werkt samen om het wonen in de wijk en thuis zo veilig mogelijk te maken, waarbij iedereen zich thuis en gelukkig voelt. Op de locaties van HEEMwonen versterkt MeanderGroep wijkactiviteiten en voelt zich verantwoordelijk voor signalen vanuit de wijk. Samen met andere partners werken we samen. “Zo werken we met HEEMwonen samen met de welzijnspartners in de regio t.a.v. huiskamerprojecten.’’ In deze ontmoetingsplekken kunnen bewoners samen mooie activiteiten organiseren.

Ook voor gezinnen en de individuele buurtbewoner hebben we een nauwe samenwerking. “Dit doen we door bij mensen thuis samen vroeg te signaleren wanneer er problemen ontstaan.’’ Dit kunnen we inschatten door simpelweg een woningaanpassing te doen waardoor iemand zijn zelfstandigheid kan behouden. Dan wordt er overlegd met de gemeente en HEEMwonen. Maar juist bij moeilijke problemen is deze samenwerking zo belangrijk.

Samenwerken is ook belangrijk bij problemen in huizen. Soms kunnen bewoners niet (meer) hun huishouden of financiën regelen. Dit kan leiden tot problemen zoals huurachterstanden of vervuiling. In zo’n geval werken MeanderGroep en de Gespecialiseerde Thuisbegeleiding van HEEMwonen samen met de bewoner aan een oplossing. Dan wordt er overlegd met de gemeente en HEEMwonen. Maar juist bij moeilijke problemen is deze samenwerking zo belangrijk. “Samen voelen we ons er verantwoordelijk voor om mensen te helpen, niet om ze ‘op straat’ te zetten.”

Het belang van vertrouwen
Het komt voor dat bewoners geen vertrouwen hebben in hulp, soms door omstandigheden. Dan blijft MeanderGroep doorzetten. Ze proberen met begrip en geduld de bewoner te helpen. Soms helpt het om in gesprek te gaan met een sociaal consulent van HEEMwonen om te begrijpen waar de weerstand vandaan komt. Door samen te werken, bouwen de organisaties vertrouwen op bij bewoners en kunnen ze echt iets bereiken.

“Deze samenwerking in de wijk is in de afgelopen jaren enorm gegroeid.” Als collega’s leren ze elkaar in de wijk kennen, dit leidt tot succes. “We weten elkaar te vinden en wat we van elkaar mogen verwachten.” MeanderGroep en HEEMwonen zetten in deze samenwerking altijd net dat stapje extra. Soms kunnen protocollen en regels in de weg zitten, maar door samen te werken kunnen MeanderGroep en HEEMwonen aandacht blijven geven aan wat echt nodig is.

De praktijk
Jenny vertelt over een bewoner die veel problemen had, maar nog niet klaar was om hulp te accepteren. Hij stond wel open voor ondersteuning bij zijn medicatie. Een Wijkverpleegkundige Plus stelde voor om een medicatiedispenser te gebruiken, zodat de man zelfstandig zijn medicijnen kon innemen. Dit werkte en zijn vertrouwen groeide. Hij stond hierna ook open voor verdere hulp van HEEMwonen. Ze begonnen met een gezamenlijke schoonmaakactie, de eerste stap naar een oplossing. Daarna werd er een plan gemaakt om de woning schoon te houden en werd er hulp bij het huishouden geregeld. Door de samenwerking van MeanderGroep, HEEMwonen en de gemeente, kreeg de man de hulp die hij nodig had.

De Buurttuin bij Dr. Calshof is een project van HEEMwonen en MeanderGroep. Het doel is om bewoners te verbinden en een ontmoetingsplek te maken voor iedereen. Ze drinken samen koffie, en (buurt)bewoners die elkaar kennen van vroeger komen elkaar opnieuw tegen. Er ontstaan nieuwe gesprekken, maar ook nieuwe ideeën. Bijvoorbeeld het bijenhotel, een clubje heeft dit vanaf de grond opgebouwd. Ze zijn samen het bos ingegaan en hebben alle spullen verzameld om een mooi verblijf voor de bijen te maken.

Het onderhoud van de tuin wordt gedaan door een groepje vrijwilligers, zo is de Buurttuin echt voor en door buurtbewoners. “Zowel MeanderGroep als HEEMwonen voelen zich samen verantwoordelijk voor het welzijn van bewoners.” Samen lossen we problemen op en zorgen ze voor een veilige en gezonde woonomgeving. “Zelf als het lastig is blijven we doorzetten en elkaar ondersteunen.” “Samen voelen we ons verantwoordelijk en werken we naar een langdurige oplossing,” sluit Jenny af.

Delen

Kunnen we je helpen?