HomeDe buurten in met onze service & advies medewerkers

De buurten in met onze service & advies medewerkers

Wanneer je HEEMwonen belt, krijg je een van onze service & advies medewerkers aan de lijn. Zij zitten iedere dag klaar om jouw vragen te beantwoorden en reparatieverzoeken aan te nemen. Onze monteurs pakken deze verzoeken daarna op. Zij komen bij onze bewoners thuis. Wij vinden het belangrijk dat ook onze service & advies medewerkers de wijken ingaan. Daarom zijn zij op pad geweest met onze monteurs. Dat zorgde voor bijzondere ontmoetingen en leerzame momenten. Vijf van hen delen graag hun ervaringen.

Peter vond het leuk om de monteurs eens te ontmoeten. “Want ook al werken we samen, je ziet elkaar nooit. We maakten kennis en namen de lijst door met de adressen van de dag. De eerste melding kwam me meteen bekend voor. Die had ik zelf aangenomen. Het ging om het vastzetten van een trapleuning. Het was goed om te zien hoe de monteur een reparatieverzoek oppakt en met de bewoner de oplossing bespreekt.”

Bij bewoners thuis

Niet alleen het contact met de monteurs, ook dat met de bewoners was heel fijn. Jari vertelt dat hij onze bewoners dagelijks aan de telefoon heeft. “Nu zag ik ook de andere kant: ik kwam bij de mensen thuis en zag met eigen ogen waar ze voor bellen.” Collega Fay beaamt dat: “Fijn om in verbinding te staan met onze bewoners en te zien hoe zij wonen. HEEMwonen heeft veel verschillende bewoners in allerlei soorten woningen. Je weet dat op zich wel, maar door deze ontmoetingen besef je dat pas goed.”

Bewoners beter helpen

Vera vond het leuk om eens te ervaren hoe het hele proces werkt. “Van het aannemen van de reparatieverzoeken, naar het aansturen van de juiste aannemer en het uitvoeren van de werkzaamheden tot uiteindelijk een blije bewoner. Het is belangrijk om de juiste diagnose te stellen, zodat de monteur zijn werk goed kan plannen en het juiste materiaal meeneemt.” Kim weet nu hoe ze meer duidelijkheid kan krijgen over problemen waar mensen over bellen. “Door de juiste vragen te stellen, kan ik situaties beter inschatten en bewoners veel beter helpen. Of het nu gaat om iets dat kapot is, een apparaat dat moet worden vervangen of een vochtprobleem.”

Ogen en oren openhouden

Door de buurten in te gaan, viel op dat we – als we onze ogen en oren openhouden – nog meer kunnen betekenen voor bewoners. Zo vertelde een van hen dat hij buiten het reparatieverzoek nog meer vragen had. De dag erna op kantoor kon de service & advies medewerker dit meteen voor hem regelen. Dat is nu écht Samen Buurtmaken. Alle collega’s zijn het erover eens dat ze dit vaker moeten doen. “Het is heel leerzaam. Je begrijpt elkaar beter en de samenwerking wordt sterker. Het is goed om de monteurs en de bewoners te zien en écht te spreken. Wie weet ontmoeten we jou binnenkort ook!”

Verhaal van Paul

Paul is wijkbeheerder bij Superlocal. Hij vertelt enthousiast: “Met 114 bewoners hebben we een groep samengesteld om het complex een andere uitstraling te geven. Mensen konden kiezen uit verschillende grote doeken met prachtige afbeeldingen erop om hun omgeving op te fleuren. Ze konden kiezen uit een foto van bijvoorbeeld het stadion van Roda JC. Het werd uiteindelijk een afbeelding van de Domaniale mijn uit 1957. Het was geweldig om te zien dat iedereen meedeed en zich thuis voelde. We hebben daar via het leefbaarheidsfonds aan bijgedragen. “Hij benadrukt het belang van persoonlijk contact en het creëren van een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en praten. “Want dan voelt de plek ook van jou als bewoner en neem je er verantwoordelijkheid voor.”

Verhaal van Judith

Een ander succesverhaal komt van Judith, die dagelijks aan de telefoon zit en betrokkenheid toont bij het maken van de buurt: “Een mevrouw belde met de vraag waarom de stapstenen in haar tuin verdwenen waren. Na onderzoek bleek dat ze rechtop tegen de muur waren geplaatst, wat niet de bedoeling was. Samen met collega’s hebben we gezocht naar oplossingen en ervoor gezorgd dat de stapstenen werden teruggeplaatst. Het is belangrijk dat we niet alleen meedenken, maar ook daadwerkelijk actie ondernemen.”

Een menselijke traplift

Peter Frissen is contractmanager voor technische installaties. Hij beheert alles waar een contract op rust, van liften tot deuren en cv-ketels. Zijn verhaal gaat over een niet-werkende lift en een ‘menselijke’ oplossing.

Rond trappenhuis

We hadden te maken met een niet-werkende lift. Normaal gesproken plaatsen we dan een traplift langs de geleiding van de trappen. In dit complex hadden we echter te maken met een rond trappenhuis, waardoor een trapliftoplossing niet mogelijk was. Dus toen hadden we een probleem: hoe krijgen we mensen die slecht ter been zijn naar beneden? En bedenk dat de reparatie meer dan twee dagen zou duren.

Een bereikbaar persoon

We namen contact op met de firma die trapliften regelt en vroegen of zij een oplossing hadden. Toen ontstond het idee om er een persoon neer te zetten met een telefoon die bereikbaar was voor de bewoners. Zij konden deze persoon bereiken via een appje of door te bellen. En zo kon deze persoon boodschappen naar boven brengen, een hond uitlaten, de krant bezorgen, en noem maar op. We vonden meteen iemand die dit wilde doen.

Belangrijk

Van tevoren dachten we dat deze persoon overladen zou worden met verzoeken en vragen, maar dat bleek niet zo te zijn. Sterker nog, toen mensen wisten dat hij er zat, verdwenen 90% van de problemen. De kern van het verhaal leert mij dat we soms zo geneigd zijn de oplossing in het technische te zoeken, dat we de menselijke oplossing vergeten. Het voorbeeld sterkt mij ook in de gedachte dat een oplossing voor problemen met bewoners dichterbij is dan we denken. Alleen hebben we de neiging problemen groter te maken en er dieper over na te denken. Een stukje dwars denken en fris kijken is soms al voldoende. In dit geval bleek de ‘persoonlijke traplift’ ook voor veel mensen een belangrijk gevoel te kunnen bieden op dat moment. Van mijn teamleider kreeg ik de vrijheid om deze oplossing uit te voeren. Dit verhaal gaat voor mij over Samen Buurtmaken en de manier van werken binnen HEEMwonen om ruimte te krijgen en samen tot creatieve en menselijke oplossingen te komen.

Kunnen we je helpen?

Ken jij de Buurtmaker van het jaar?

Met de “Buurtmaker van het jaar” verkiezing willen we deze bijzondere bewoners in het zonnetje zetten. Daarom zijn we op zoek naar de helden van de buurt, groot en klein, die zich met een goed hart inzetten voor de buurt en de buren.

Ken jij deze persoon? Nomineer hem of haar dan  als Buurtmaker van het jaar via de knop hieronder!