HomeEen dag mee met team Leefbaarheid Kerkrade-Oost

Een dag mee met team Leefbaarheid Kerkrade-Oost

We mochten een dag meelopen met Monique en Pascal, medewerkers leefbaarheid bij HEEMwonen. Zij zetten zich, samen met andere collega’s, elke dag in voor een schone, prettige en veilige leefomgeving. Ze zijn beiden actief in de wijk Kerkrade-Oost.

Even voorstellen

Monique is maar liefst 37 jaar werkzaam bij HEEMwonen. “Ik ga nog steeds elke dag met veel enthousiasme en plezier aan het werk”, vertelt ze. Bij veel bewoners is Monique een vertrouwd gezicht, waar ze altijd terecht kunnen.

Pascal werkt sinds anderhalf jaar bij HEEMwonen. ‘’Ik wilde in mijn werk graag iets doen dat er echt toe doet”, vertelt een enthousiaste Pascal. “Bij HEEMwonen kan ik elke dag iets betekenen voor onze bewoners. Dat geeft mij veel voldoening.”

Wonen met plezier

Volgens Monique en Pascal is wonen meer dan alleen een dak boven je hoofd hebben. De hele woonomgeving, buurt en voorzieningen maken daar deel van uit. “Wij vinden dat mensen veilig en met plezier moeten kunnen wonen in hun buurt. Er is veel contact met bewoners en we komen vaak achter de voordeur. We komen
leuke, maar helaas ook minder leuke situaties tegen. Als we iets signaleren waar hulp nodig is, schakelen we direct met collega’s of met externe partijen zoals bijvoorbeeld gemeente, handhaving, politie of andere hulpinstanties.”

Monique en Pascal beginnen hun werkdag meestal op kantoor. “De kracht van ons werk zit hem vooral in weten wat er in de buurt speelt en makkelijk benaderbaar te zijn voor bewoners”, vertelt Monique. “Daarnaast is de nauwe samenwerking binnen het team heel belangrijk” geeft Pascal aan. Samen bespreken we verschillende casussen en situaties die zich bij bewoners of in de wijk voordoen. Iedereen geeft vanuit zijn of haar vakkennis inbreng en samen bekijken we wat de beste manier is om eventuele problemen aan te pakken.

"Geen dag is hetzelfde en dat maakt ons werk juist zo interessant."

Geen dag hetzelfde

“Geen dag is hetzelfde en dat maakt ons werk juist zo interessant”. Leefbaarheid is een heel breed begrip. Monique en Pascal hebben bijvoorbeeld te maken met burenruzies, slecht onderhouden tuinen, vervuilde woningen, dumpingen, hennepplantages en nog veel meer. Wanneer we samen onderweg zijn, zien we in de wijk een berg afval en wat bankstellen staan. ‘’Het illegaal dumpen van afval komen we helaas iedere dag opnieuw tegen’’, vertelt Pascal. “Samen met handhaving en de gemeente steken we veel tijd en geld in dit veelvoorkomende probleem. Helaas wordt dit probleem wel steeds groter’’, gaat Monique verder.

Monique en Pascal proberen te bemiddelen bij conflicten tussen bewoners. We willen ervoor zorgen dat bewoners weten welk gedrag en welke houding wel en niet kan. En wat dit met een ander doet. “Dat zijn belangrijke leefregels waar iedereen zich aan moet te houden. Zo houden we een fijne leefomgeving”, zegt Pascal. Over de vraag wat hun werk zo leuk maakt, hoeven Monique en Pascal niet lang na te denken. “De waardering die je krijgt van de mensen. Er zijn op sommige plekken veel sociale problemen. Die kunnen we niet allemaal in één keer oplossen. Maar leefbaarheid is bijvoorbeeld ook het samen organiseren van leuke buurtinitiatieven. We vinden het hierbij belangrijk dat het initiatief vanuit de buurtbewoners zelf komt. En dat het iets bijdraagt aan de sociale verbinding in de straat of buurt. Dit soort initiatieven omarmen wij natuurlijk en helpen hier graag bij, samen met de bewoners. De dankbaarheid die je dan van mensen terugkrijgt is hartverwarmend. Samen Buurtmaken is ons doel. Dat kunnen wij niet alleen. Dit doe je samen!”, vertellen ze. 

Mede door de dagelijkse inzet van het team is er al veel veranderd in de buurt. Monique en Pascal zijn hier trots op. Monique geeft de herstructurering van Rolduckerveld als voorbeeld. Hier is de sloop van één van de hoogbouwflats begonnen. “Ik ben hier heel druk en intensief met de bewoners aan de slag geweest om te verhuizen en ze te informeren over de gebiedsontwikkeling. De samenwerking tussen iedereen geeft energie.

Wensen voor de toekomst…

Naast de succesverhalen, zijn er ook moeilijkere situaties die indruk maken op beide. “Een persoonlijke WhatsApp bericht van een bewoner heeft indruk op mij gemaakt”, zegt Pascal. “De bewoner en zijn moeder waren beiden actieve vrijwilligers in één van onze gebouwen. Ik had regelmatig fijn contact met ze. Zijn moeder is helaas na een kort ziekbed overleden. Hij bedankte mij namens zijn moeder voor het fijne contact en medeleven. “Dit geeft wel aan hoe betekenisvol ons werk soms kan zijn voor iemand”, zegt Pascal.

Monique en Pascal vertelden al dat ze buurtinitiatieven en projecten actief ondersteunen en helpen. Hier is ook het leefbaarheidsfonds voor. Bewoners kunnen daar geld aanvragen voor hun ideeën. Dit fonds wordt gevuld door HEEMwonen en beheert de Commissie Leefbaarheidsfonds. Het is een fonds voor en door bewoners. Iedereen die een leuk idee heeft voor een buurtinitiatief kan zich hiervoor aanmelden. Als we kunnen ondersteunen of als er vragen zijn, helpen wij graag!

Tot slot vroegen we aan Monique en Pascal of ze nog toekomstplannen hebben. “We hebben geen specifieke wensen,” zeggen ze. “Met ons verhaal willen we graag meer duidelijkheid geven over wat er speelt in de wijk en waar we ons elke dag samen met onze collega’s voor inzetten.”

Ze doen ook een oproep: “We zoeken altijd naar vrijwilligers. Als je iets wilt bijdragen aan de buurt, de buren of het gebouw, laat het ons weten. Alle hulp is welkom!”. Je kunt contact met ons opnemen via www.heemwonen.nl.

De dag op pad met dit team is omgevlogen en we bedanken Monique en Pascal niet alleen voor de mooie dag, maar ook voor alles wat ze voor de buurt doen!

Kunnen we je helpen?