In Kerkrade-West vormen Birgit, Frank, Arie en Derk al jarenlang een team. Sinds kort versterkt Roswitha het team. Het zijn stuk voor stuk betrokken inwoners uit de buurten rondom de Kaalheidersteenweg. Zij vinden het waardevol om hun steentje bij te dragen. Een veilige en leefbare buurt begint tenslotte bij jezelf.
Wekelijks een ronde
Elke week voert het wijkpreventieteam zijn ronde uit. Birgit is coördinator en verantwoordelijk voor het opstellen van de schema’s en routes. Arie legt uit: “We letten op alles wat we tijdens onze patrouille tegenkomen, zoals zwerfafval, geblokkeerde brandpaden, kapotte straatverlichting, slechte wegen, losse stoeptegels, openstaande deuren en sleutels in deuren. We letten ook op verdachte situaties, zoals vreemde busjes met groepen mensen erin.” Elk teamlid heeft zijn eigen expertise. Frank is bijvoorbeeld erg goed in het onthouden van kentekens. Hij zegt: “Als een auto twee verschillende kentekenplaten heeft, merk ik dat meteen op. Het valt me ook op als er onkruid langs de banden groeit. Dat kan duiden op een langdurig geparkeerde auto. Vaak is zo’n auto gestolen en achtergelaten.”
Nauwe samenwerking
Alles wat de teamleden signaleren, geven ze door in een groepsapp die ze delen met instanties. Birgit: “Want uiteraard staan wij niet alleen in onze taken. We werken nauw samen met de wijkagent en met handhaving. Wanneer we op pad gaan én als we weer thuis zijn, melden we dat. Dan weten zij dat ze alert moeten zijn. Onze communicatielijntjes zijn heel kort, daardoor kunnen meldingen snel worden opgepakt. Laatst zagen we bijvoorbeeld losse stoeptegels en kort daarna lagen ze recht.”
Zichtbaar zijn
Het team is op straat laagdrempelig aanspreekbaar. “We maken praatjes met inwoners die buiten lopen of in hun tuin werken. Ze spreken ons tegenwoordig ook zélf aan zodra ze ons zien,” vertelt Derk. “Door goed te luisteren, hoor je wat er speelt in bepaalde buurten. Om mensen te helpen, geven we informatie en tips. We vertellen bijvoorbeeld waar ze met welk probleem terecht kunnen. Je merkt dat je mensen daarmee blij maakt. Door als wijkpreventieteam zichtbaar te zijn, heb je al veel gewonnen.”
Van signaleren tot reageren
Het team heeft ook oog voor de jeugd op straat. Arie: “Die zagen ons in het begin als een soort politie. We dragen namelijk hesjes waardoor we als wijkpreventieteam herkenbaar zijn. Maar zodra je een jasje of uniform draagt, heb je een soort harnas aan. De jeugd weet inmiddels dat wij niet meer doen dan het maken van een praatje. We signaleren, analyseren, alarmeren en reageren. We zullen en kunnen bijvoorbeeld niet bekeuren, daartoe zijn we niet bevoegd. We kunnen de jeugd wel wijzen op het gevaar van bepaald gedrag of het afsteken van vuurwerk en de overlast die dat voor andere inwoners geeft.”
Minder overlast
“Ook buiten onze looprondes hebben we intensief contact met de politie, de wijkmanager van de gemeente, de beleidsmedewerker openbare orde en veiligheid, ambulant jongerenwerkers en HEEMwonen,” legt Birgit uit. “We bespreken casussen en af en toe lopen ze een ronde mee. Zelfs de burgemeester is eens met ons mee geweest. We voelen ons betrokken en serieus genomen. Want alles wat wij zien en doorgeven, daar wordt ook écht wat mee gedaan. Sinds het wijkpreventieteam bestaat, is het aantal overlastmeldingen zelfs afgenomen. Daar zijn we trots op.”