Bij bewoners van sociale huurwoningen denkt men vaak aan mensen die met een blik bier op de stoep zitten, weet directeur Ralph Dautzenberg van HEEMwonen. Dat is zonde, vindt hij. Want dat beeld staat verre van hoe de gemiddelde huurder van dat type woningen bij zijn woningcorporatie eruit ziet, bevestigde een rondgang door Landgraaf en Kerkrade in de eerste honderd dagen in Dautzenbergs nieuwe functie nogmaals.
Imago
„Bewoners van sociale huurwoningen, dat zijn ook docenten of verpleegsters. Ze wonen in nette huizen met voortuinen die goed onderhouden zijn.” Die beelden en verhalen wil Dautzenberg laten zien. Een campagne om het imago van sociale huur te verbeteren wordt na de zomer gestart.
„Ik durf de bewering aan dat Rolduckerveld één van de mooiste wijken van Kerkrade wordt.”
Ralph Dautzenberg, Bestuurder HEEMwonen
Parkstad staat vaak hoog op lijstjes waar je niet op wilt staan. Er is relatief veel criminaliteit en men is er gemiddeld ongezonder en lager opgeleid dan in de rest van het land. Dautzenberg vindt dat HEEMwonen met zo’n vijfduizend woningen in Kerkrade en evenveel in Landgraaf de mogelijkheid heeft om de regio te verbeteren en dat zijn organisatie dat ook moet doen.
Die maatschappelijke betrokkenheid en nieuwsgierigheid heeft er bij Dautzenberg altijd ingezeten, vertelt de in Vaals opgegroeide geboren Kerkradenaar op het hoofdkantoor van HEEMwonen in Kerkrade. Als middelbare scholier al las hij dagelijks de krant en raakte daardoor geïnteresseerd in politiek. Hij twijfelde over een studie geschiedenis, maar koos voor sociologie aan de universiteit in Utrecht. „Ik ben erg geïnteresseerd in wat is geweest, maar in Utrecht leerde ik hoe het hier-en-nu in elkaar zit.”
Buurtmaken
Bij HEEMwonen kan Dautzenberg zijn maatschappelijk betrokken ei kwijt. Hij was er al werkzaam als directeur strategie en wonen voor hij doorschoof naar de functie van bestuurder. De woningcorporatie draagt sinds 2022 met de koers Samen Buurtmaken een steentje bij aan Parkstad. „Samen Buurtmaken betekent sterke wijken creëren met gelijke kansen voor iedereen om zich thuis te voelen, gezond te zijn en om veilig en prettig te wonen. ‘Samen’ is daarin een sleutelwoord. Samen met de buurtbewoners, maar ook met de gemeente, onderwijsstichtingen, ondernemers en zorgorganisaties.”

De Kerkraadse buurt Rolduckerveld is daarvan een goed voorbeeld, vindt Dautzenberg. Die is volop in herontwikkeling en daarin is ook oog voor onderwijs, winkels, gezondheidscentra, groen en plekken om elkaar te ontmoeten. En ruimtes om initiatieven op te zetten. „Waar buurtbewoners voor elkaar kunnen koken bijvoorbeeld.” HEEMwonen heeft budget om dit soort acties te ondersteunen. Hij voorspelt: „Rolduckerveld is van oudsher een achterstandsgebied, maar ik durf de bewering aan dat het één van de mooiste wijken van Kerkrade wordt.”
Deze kwaliteitsimpulsen aan de wijken waarin HEEMwonen een grote speler is moeten er bovendien voor zorgen dat die buurten aantrekkelijk worden voor mensen met een andere achtergrond, zegt Dautzenberg. „We kijken niet alleen naar mensen die in een buurt wonen, maar ook naar de mensen die er niet wonen. We willen mensen met een andere achtergrond aantrekken en de eenzijdigheid van het woningaanbod doorbreken.”

Stenen
Mede daarom start HEEMwonen de campagne om het imago van sociale huur te verbeteren. Een woningcorporatie anno 2025 moet met meer bezig zijn dan alleen maar huizen, vindt Dautzenberg. „Die huizen zijn natuurlijk onze kerntaak. Die basis moet goed zijn en we zijn dagelijks bezig met reparaties en renovaties. Maar op de lange termijn gaat het niet alleen om de stenen. Het is een zaak van de lange adem. Daarin zijn we zowel met kleine initiatieven met Samen Buurtmaken in Landgraaf en Kerkrade bezig, en ook op grote schaal zijn we een partner in het programma Kerkrade-Oost. Woningcorporaties die alleen naar vastgoed kijken, hebben onvoldoende oog voor de echte opgave.”