HomeSociale Veerkracht

Sociale Veerkracht

Geslaagde Masterclas Sociale Veerkracht, over de kloof tussen leefwereld en systeemwereld.

Op dinsdag 2 juli vond de inspirerende masterclass Sociale Veerkracht plaats in het Discovery Museum, en het was een groot succes!

Bij HEEMwonen vinden we het belangrijk om samen te werken aan sterke buurten. Samen leren en onderzoeken hoort daarbij. Daarom organiseren we vanaf nu twee keer per jaar een masterclass. Zo kunnen we niet alleen zelf onze kennis verdiepen, maar nodigen we ook medewerkers uit van partners die we in de wijk tegenkomen en bouwen we bruggen tussen organisaties. Iedere masterclass wordt begeleid door een expert op een bepaald thema. Inspireren, verbinden en activeren zijn de belangrijkste doelen.

De kloof tussen leefwereld en systeemwereld

Deze eerste masterclass, geleid door Maja Ročak en Sarah Willard bood waardevolle inzichten in de kloof tussen de leefwereld en systeemwereld, en dus de kloof tussen ons als professionals en onze bewoners. We onderzochten waarom wij soms een wijk als ‘zwak’ ervaren, terwijl bewoners zich daar niet in herkennen. Maja en Sarah lieten zien hoe je als professional de bewoner beter kunt betrekken bij beleidskeuzes, zonder altijd mee te gaan in de wensen van bewoners. Ze benadrukte het belang van inlevingsvermogen en dat participatie niet alleen bestaat uit een proces met een stappenplan, maar dat er ook veel emotie bij komt kijken. Hierbij trek je vanuit een gelijkwaardig principe met elkaar op.

Met deze masterclasses willen we als HEEMwonen blijven leren en verbeteren. We streven naar bewustwording en activering van de mensen waarmee we samenwerken, en daarom nodigen we ook partners uit. Dit sluit aan bij onze ambities, de gebiedsontwikkelingen, en ons dagelijkse werk in de buurten. Een stukje dwars denken en fris kijken in de samenwerking met partners.

Voldoende waardevolle inzichten en stof tot nadenken voor de vakantieperiode!

Benieuwd naar de visuele samenvatting van deze Masterclass? Bekijk dan hieronder de illustraties gemaakt door Daniel Hentschel van Visueeltjes.

Kunnen we je helpen?

Ken jij de Buurtmaker van het jaar?

Met de “Buurtmaker van het jaar” verkiezing willen we deze bijzondere bewoners in het zonnetje zetten. Daarom zijn we op zoek naar de helden van de buurt, groot en klein, die zich met een goed hart inzetten voor de buurt en de buren.

Ken jij deze persoon? Nomineer hem of haar dan  als Buurtmaker van het jaar via de knop hieronder!