Veelgestelde vragen categorie: Wateroverlast, vocht en ventileren

HomeWateroverlast, vocht en ventileren

Waar kunnen we je mee helpen?

Waterschade kan ontstaan door lekkage of doordat een leiding in de woning springt. Wij repareren zo snel mogelijk het gebrek waardoor de lekkage wordt verholpen. Vaak is er sprake van zogenaamde gevolgschade, zoals plekken in plafonds of wanden. Een uitgebreide inboedelverzekering dekt deze schade. Zorg daarom dat je goed verzekerd bent.
In de winter kunnen leidingen kapot vriezen. De schade die hierdoor ontstaat wordt vaak niet gedekt door jouw inboedelverzekering. Voorkom daarom bevriezing.

Vochtige of ondergelopen kelders vormen een steeds vaker voorkomend probleem. Veel kelders zijn in de jaren 50 gebouwd voor opslag van kolen of aardappelen en worden nu heel anders gebruikt.

Wat kun je zelf doen?
Laat je niet verrassen door extreme weersomstandigheden. Neem tijdig voorzorgsmaatregelen:

  • Bewaar geen waardevolle spullen, zoals elektrische apparaten, in de kelder.
  • Zet geen spullen op de grond. Gebruik bijvoorbeeld vlonders.
  • Veeg het achterpad bij uw woning regelmatig schoon. Dit verkleint de kans dat putten verstopt raken.

Service van HEEMwonen
Heb je een serviceabonnement afgesloten en is jouw kelder vol gelopen als gevolg van zware regenval of een hoge grondwaterstand? Dan zorgt HEEMwonen ervoor dat deze wordt leeggepompt. Let op! Dit geldt niet bij waterschade als gevolg van een breuk in de riolering.

Goed verzekerd?
HEEMwonen accepteert geen aansprakelijkheid voor schade vanwege vochtige of ondergelopen kelders, tenzij sprake is van een technisch mankement. Informeer bij jouw inboedelverzekering hoe je verzekerd bent voor wateroverlast. Zo voorkom je onaangename verrassingen.

Op de website van Milieu Centraal staat veel informatie en advies over ventileren. Met vragen over vochtproblemen in jouw woning kun je ook terecht bij HEEMwonen. Stuur een e-mail naar info@heemwonen.nl of bel ons op telefoonnummer (045) 645 44 44.

Houd de woning droog, dus gebruik een trekker na het douchen of het dweilen van de vloer. Kook verder met de deksels op de pannen en laat de afzuigkap na het koken nog een kwartiertje langer aanstaan om vocht op te zuigen, of zet een raampje open. Droog met mooi weer de was buiten. Als je een vochtmeter in huis hebt: een luchtvochtigheid tussen de 40 en 60 is perfect.

Ventileer ook bij vochtig weer. Vochtige buitenlucht is over het algemeen schoner en droger dan de lucht in huis. Ook als er veel verkeer is rondom de woning: gewoon ventileren. Ventileren is overigens geen vervanging voor luchten. Blijf dit een kwartier per dag doen.

Veel mensen denken dat elke dag even luchten voldoende is om vocht en schadelijke stoffen uit huis te krijgen. Met luchten bedoelen we dat je de ramen wijd open zet. Luchten is prima, maar het is maar een tijdelijke oplossing. Het effect is al na een half uur weg. Om de lucht in huis gezond te houden, is het belangrijk om 24 uur per dag te ventileren. Op onze pagina Folders vind je de folder ‘Gezond wonen van de GGD’. Daarin lees je een aantal handige tips.

Iedereen produceert dagelijks een enorme hoeveelheid vocht. Een gezin van vier personen zorgt per dag voor zo’n 10 liter vocht in huis. Dat vocht wordt bijvoorbeeld geproduceerd tijdens het koken, douchen en drogen van de was. Daarom is het noodzakelijk om te ventileren. Zo kan vochtige lucht de woning uit en droge lucht de woning in. Op onze pagina Folders vind je de folder ‘Gezond wonen van de GGD’. Daarin leest je een aantal handige tips.

Kelders kunnen vochtig zijn. Dit is niet altijd een probleem dat aangepakt moet en kan worden.

Is er sprake van buitengewone vochtproblematiek? Dan doen we hier uiteraard onderzoek naar en kijken we naar een oplossing.

Kunnen we je helpen?

Tijdelijk minder goed bereikbaar

Op dit moment zijn we minder goed bereikbaar door een stroomstoring. Onze telefoon is doorgeschakeld naar onze boodschappendienst. Voor spoedgevallen kun je bellen naar naar 045 645 4444.

We doen er alles aan om zo snel mogelijk weer bereikbaar te zijn!