HomeWoning zoekenWoningaanbodPassend toewijzen

Passend toewijzen

Passend toewijzen betekent dat elk jaar minstens 95% van de huishoudens met een inkomen onder een bepaalde limiet (de maximale grens voor passend toewijzen) een huis moet krijgen met een huur die niet te hoog is (de aftoppingsgrens). 

Welke woningen zijn voor mij geschikt?

Als je inlogt op Thuis in Limburg zie je woningen die aan jouw voorwaarden voldoen. Vergeet niet je inkomensverklaring op Thuis in Limburg toe te voegen. Op basis van het inkomen op deze verklaring wordt een woning passend toegewezen. Staat bij een woning dat je niet aan de (inkomens)voorwaarden voldoet? Dan is het niet mogelijk om op die woning te reageren.

Richtlijnen

De basisregels voor passend toewijzen in 2024 zijn:

Jouw situatieBelastbaar inkomen totNetto huurprijs (excl. servicekosten)
Alleenstaand€27.725 voor AOW-gerechtigden €27.225)€ 650,43
2-persoonshuishouden€37.625 (voor AOW-gerechtigden €36.675)€ 650,43
3-persoonshuishouden of meer€37.625 (voor AOW-gerechtigden €36.675)€ 697,07

Uitzonderingen

Voor ouderen met een inkomen tot de inkomensgrens voor passend toewijzen maar met een hoog vermogen is een uitzondering mogelijk. Zodat zij, wanneer zij dat willen, een duurdere woning kunnen huren die beter past bij hun woonwensen. Voor de hoogte van het vermogen is aangesloten bij de grens zoals die geldt voor de Wet op de zorgtoeslag. Deze is € 140.213 (prijspeil 2024) voor huishoudens zonder toeslagpartner en € 177.301 (prijspeil 2024) voor huishoudens met een toeslagpartner.

Inkomensgrens en huurprijs bij passend toewijzen

Hierboven staat per situatie wat passend toewijzen voor jou betekent (cijfers 2024). De maximale huurprijs is de kale huurprijs. Servicekosten zijn hierin niet berekend.

Jouw inkomen

Upload jouw inkomensverklaring op Thuis in Limburg om je inkomen aan te tonen. Alle vormen van inkomen van jou en je eventuele partner tellen mee. Het inkomen en vermogen van inwonende kinderen niet telt niet mee.

Blijkt uit jouw inkomensverklaring dat je op een woning reageert met een te hoge huurprijs? Dan krijg je de woning niet toegewezen. Zorg er dus altijd voor dat je je inkomen goed doorgeeft op Thuis in Limburg.

Waarom passend toewijzen?

Passend toewijzen is verplicht sinds de nieuwe Woningwet in 2016. Daarom moet HEEMwonen woningen toewijzen die passen bij het inkomen van de bewoner. Dit vermindert de kans op betalingsproblemen.

Wat betekent dit voor jou?

Met een zoekprofiel op Thuis in Limburg kun je reageren op ons woningaanbod. Let goed op de vermelde voorwaarden van een woning. Niet alleen je inkomen, maar ook je de grootte van jouw huishouden speelt een rol.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Hulp nodig?

Wij staan voor je klaar!

Laat jouw gegevens hier achter, dan bellen wij je binnen twee werkdagen terug.

Kunnen we je helpen?

We zijn vandaag telefonisch niet bereikbaar

Door onderbezetting bij ons team Service & Advies zijn we vandaag telefonisch niet bereikbaar. Voor spoedgevallen kun je uiteraard altijd bellen naar naar 045 645 4444.

We doen er alles aan om zo snel mogelijk weer bereikbaar te zijn! Bedankt voor het begrip.