HomeHuurverhoging 2024

Huurverhoging 2024

We vinden het belangrijk om de huurprijzen van onze woningen betaalbaar te houden. Maar we willen onze woningen ook goed onderhouden, renoveren en energiezuiniger maken. Ook bouwen we nieuwe huizen. Net zoals alle andere kosten, stijgen ook de kosten voor deze werkzaamheden elk jaar. Daarom is het nodig om de huurprijzen te verhogen. In dit bericht lees je hier meer over.

Over de nieuwe huurprijzen

De overheid bepaalt elk jaar de maximale huurverhoging. In 2024 is dit 5.8% voor sociale huurwoningen. Dit percentage is hetzelfde als de gemiddelde loonsverhogingen. Wij hebben ervoor gekozen om een huurverhoging van 5.35% door te voeren.

Voor onze vrije sector woningen en parkeervoorzieningen hebben we ervoor gekozen 5,5% huurverhoging door te voeren. Uiterlijk 31 mei ontvangen bewoners meer informatie per brief of mail. 

Wil je meer weten over wat de overheid heeft bepaald? Klik hier. 

We verhogen de huur niet op basis van inkomen

Wettelijk gezien mogen we de huur van huishoudens met een hoger inkomen ook een hogere huurverhoging geven. Daar kiezen we bij HEEMwonen niet voor. Bewoners krijgen allemaal dezelfde huurverhoging.

Huurverlaging 2024

Vorig jaar was het mogelijk om een eenmalige huurverlaging aan te vragen voor bewoners met een laag inkomen. Ook in 2024 is dit nog mogelijk. Je moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Op deze pagina lees je hier meer over.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je de veelgestelde vragen over de huurverhoging. Op deze pagina vind je meer informatie over hoe en of je bezwaar kunt indienen. Heb je andere vragen? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag verder.

Bezwaar maken tegen de huurverhoging kan alleen onder een aantal voorwaarden. Klik hier voor meer informatie.

We vinden het belangrijk om goede woningen te bieden aan onze bewoners en tegelijkertijd de woningen betaalbaar te houden. Een huurverhoging is nodig zodat we onze woningen kunnen onderhouden, renoveren en energiezuiniger maken. Daarnaast investeren we ook in nieuwbouw. Deze investeringen worden elk jaar duurder. Daarom is het nodig om de huur te verhogen.

We vinden het belangrijk om de huurprijzen van onze woningen betaalbaar te houden. Maar we willen ze ook goed onderhouden, renoveren en energiezuiniger maken. Ook bouwen we nieuwe huizen. Net zoals alle andere kosten, stijgen ook de kosten voor deze werkzaamheden elk jaar. Daarom is het nodig om de huurprijzen verhogen. HEEMwonen heeft (net zoals alle andere corporaties in Nederland) in 2022 afspraken gemaakt over, onder andere, de huurverhoging. Hierin is bepaald dat de huurverhoging wordt gekoppeld aan de gemiddelde loonstijging. Dit is in het afgelopen jaar hoger geweest dan normaal. Daarom is de huurverhoging ook hoger dan in 2023. De huurtoeslag wordt in 2024 ook hoger. Meer informatie vind je op www.toeslagen.nl.

Je huurprijs kan anders zijn dan de huurprijs van je buren. Dat komt omdat je huurprijs afhankelijk is van een aantal zaken, zoals:

  • De kwaliteit van de woning
  • Het moment waarop het huurcontract is ingegaan
  • De toepassing van een huurverlaging (in het verleden)
  • Een andere huurverhoging in het verleden

Hierdoor kan het zijn dat je buren meer of minder huur betalen dan jij.

Dat klopt. Elke bewoner van een sociale huurwoning van HEEMwonen krijgt dit jaar een huurverhoging van 5,35%.

Ja, garages en parkeervoorzieningen krijgen dit jaar een huurverhoging van 5,5%. Je krijgt hierover uiterlijk 31 mei bericht.

Als je een sociale huurwoning of een vrije sector woning bij ons huurt, dan heb je bericht ontvangen over de huurverhoging. Als je een parkeervoorziening huurt, dan ontvang je uiterlijk 31 mei bericht.

Heb je nog geen brief of mail gekregen over de huurverhoging van je woning? Neem dan contact met ons op.

Betaal je de huur met een automatisch incasso? Dan hoef je niets te doen. Wij passen het bedrag automatisch aan.

Heb je een automatische overschrijving aanstaan via de bank? Vergeet dan niet om de huurprijs aan te passen. Ook wanneer je de huur overmaakt via iDEAL, is het belangrijk dat je het juiste bedrag zelf overmaakt.

Als een bewindvoerder je huurbetaling regelt, dan zorgt deze ervoor dat het juiste bedrag wordt overgemaakt. De bewindvoerder ontvangt namelijk de brief voor de jaarlijkse huurverhoging.

Met De VoorzieningenWijzer weet je welke toeslagen en/of regelingen voor jou gelden. Ook kun je controleren of je wel de best passende energieleverancier en zorgverzekering hebt. Als inwoner van gemeente Landgraaf of Kerkrade, kun je checken wat voor jou geldt en krijg je gratis ondersteuning van een opgeleide adviseur. Klik hier voor meer informatie.

De maximale jaarlijkse huurverhoging bepaalt de Nederlandse overheid. Hier vind je meer informatie over wat de overheid heeft bepaald. Ons doel is elk jaar om onze woningen betaalbaar te houden. We moeten daarnaast wel genoeg inkomsten genereren om woningen te onderhouden, renoveren en energiezuiniger te maken. Door hierin keuzes te maken bepalen we het huurverhogingspercentage.

Als je inkomen in 2023 of 2024 is lager is geworden, dan kan het zijn dat je in aanmerking komt voor huurverlaging. Klik hier voor meer informatie over de voorwaarden en hoe je een aanvraag tot huurverlaging kunt indienen.

Kunnen we je helpen?

Kantoor gesloten

Vrijdag (17-05) is ons kantoor gesloten i.v.m. een training.

Voor spoedgevallen zijn we uiteraard 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Je kunt hiervoor bellen naar 045 645 4444.