Veegestelde vragen en antwoorden energiecrisis

Hieronder vindt u een lijst met vragen die u misschien heeft over de hoge energieprijzen. Heeft u nog andere vragen die niet in deze lijst staan? Neem contact met ons op voor advies en een luisterend oor.

 

Vraag 1. “Door de stijgende energieprijzen kan ik mijn huur niet meer betalen. Wat moet ik doen?”

We begrijpen dat dit u enorm ongerust maakt. Misschien zijn er wel oplossingen. Het kan dat u recht heeft op de energietoeslag of een andere soort compensatie. Kijk op deze website om te testen wat dit kan zijn: https://www.datgeldtvoormij.nl/. U kunt ook op de website van uw gemeente kijken of contact met haar opnemen. Uw gemeente kan u hier meer over vertellen.

U kunt ook altijd voor informatie terecht bij de WoonWijzerWinkel voor advies en hulp. Daarnaast verkopen zij materialen om meer warmte binnen te houden, zoals tochtstrips.

 

Vraag 2. “Op Prinsjesdag zei de overheid dat ik minder huur hoef te gaan betalen. Hoe zit dat?”

Hier is inderdaad door de politiek over gesproken, maar op dit moment is dat helaas niet zo. Het kan nog een hele tijd duren voordat hier een beslissing over wordt gemaakt. We kunnen u daar nu niet meer informatie over geven. Als uw huur verandert, informeren we u daar direct over.

 

Vraag 3. “Mag ik mijn woning niet zelf energiezuinig maken?”

U kunt natuurlijk zelf een aantal dingen doen om minder warmte te verliezen. Bijvoorbeeld tochtstrips, radiatorfolie of dubbelglasfolie ophangen. Het werkt het beste om uw woning te isoleren en zonnepanelen te plaatsen. Op de plekken waar dat kan, gaat HEEMwonen dat dat de komende jaren doen. Wij kennen de woningen goed en weten precies hoe we dat moeten aanpakken. Als een bewoner zelf wilt verduurzamen, bijvoorbeeld zonnepanelen leggen, moeten we samen goed bekijken of dit zomaar kan. U kunt dit aanvragen op onze website: https://www.heemwonen.nl/nl/ik-huur/klussen-in-huis/

 

Vraag 4. "Ik betaal mijn gas elke maand samen met mijn huur aan HEEMwonen, omdat ik in een complex met meerdere woningen woon (blokverwarming). Dat is elk maand een vast bedrag. Aan het einde van het jaar krijg ik een ‘afrekening’ waarin staat of ik moet bijbetalen of dat ik iets terugkrijg. Waar koopt HEEMwonen gas in en is dit wel de goedkoopste optie?"

HEEMwonen heeft een contract met energieleverancier Vattenfall voor de jaren 2022, 2023 en 2024. De gasprijzen voor deze jaren hebben we al vastgelegd voor een goedkoop tarief. Dus de gasprijzen in die woningen zullen niet duurder worden. Natuurlijk kan het wel voorkomen dat u meer geld moet betalen, omdat er meer verbruikt is.

We zijn op dit moment aan het kijken of het bedrag (voorschot) dat u elke maand betaalt wel past bij hoeveel er verbruikt wordt. Aan het einde van 2022 krijgt u daar persoonlijk bericht over.